Poznaj przepis na pączki wyśmienite, jak u Magdy Gessler, które zawsze się udają!
Jeszcze nie tak dawno mogliśmy cieszyć się pysznymi pączkami za niecałe 2 złote. Obecnie ceny czasami przekraczają… granicę dobrego smaku ;), a pączki w popularnych sklepach, jak Lidl, czy Biedronka nie zawsze zachwycają swoim składem lub jakością, jakich byśmy oczekiwali, pozwalając sobie raz w roku na tłuste szaleństwo. Jeśli nie chcesz wydać kroci na pączki dla dzieci i całej rodziny, a chcesz się cieszyć smakiem pączków, jak u Magdy Gessler to skorzystaj z przepisów od Zielonej Esencji! Stawiamy na tradycję i wysoką jakość oraz gwarancję, że się uda i będzie smakowało!
Przepis na różane, tradycyjne pączki
Ten przepis to prawdziwa rozkosz dla podniebienia! Jeśli w ten wyjątkowy dzień, jakim jest Tłusty Czwartek możesz pozwolić sobie na odrobinę hedonizmu, koniecznie wypróbuj tę propozycję! Pączki są puszyste i rozpływają się w ustach. Wypełnione po brzegi różaną mgiełką i okraszone prawdziwą, jadalną różą sprawią, że mimo zimy przeniesiesz się do letniego ogrodu, a Twoje zmysły oszaleją! I mimo, że nie są to pączki Magdy Gessler to smakują równie rewelacyjnie! Jest to sprawdzony przez nas przepis, którym podzieliła się z nami nieoceniona Pani Bożena, twórczyni fantazyjnych i doskonałych wypieków i dań z tradycją, ze swojego domu! Oryginalny wpis oraz profil tej wybitnej autorki znajdziesz tutaj - smakizmojegodomu.
Składniki:
- 500g mąki pszennej typu 550;
- 100g masła;
- 50g świeżych drożdży;
- 50g cukru;
- 250ml mleka;
- 6 żółtek;
- 16g cukru waniliowego Green Essence;
- 2 łyżki spirytusu*;
- szczypta soli;
- słoik konfitury różanej;
- 1,5 oleju rzepakowego;
- skórka kandyzowana pomarańczowa;
- jadalne płatki róż Green Essence;
- 200g cukru pudru;
- gorąca woda.
* Jeżeli chcesz zrobić pączki dla dzieci i nie chcesz używać spirytusu, można go zastąpić octem lub sokiem z cytryny.
Wykonanie:
Roztapiamy masło i studzimy. Mąkę przesiewamy. Przygotowujemy zaczyn. Lekko ciepłe mleko mieszamy z łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 2 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 15 minut). Żółtka z resztą cukru oraz cukrem wanilinowym ubijamy na jasną, puszystą masę. Resztę mąki wsypujemy do dużej miski. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i masę jajeczną, sól, roztopione masło i wyrabiamy ciasto około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Pod koniec dodajemy spirytus i dalej wyrabiamy. Ciasto może być dość klejące, ale zmieni się po wyrośnięciu (nie dodajemy więcej mąki). Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscy na około 60 minut, do podwojenia objętości. Olej wlewamy do dużego, szerokiego garnka i podgrzewamy na małym ogniu do 170 stopni. Oleju powinno być na tyle, aby pączki w nim swobodnie pływały. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany mąką blat i ponownie zarabiamy. Dzielimy na dwie równe części (ok. 50-55g). Formujemy kulkę i spłaszczamy krążek. W środek wkładamy łyżkę różanej mgiełki (konfitury z płatków róż) i zlepiamy brzegi, jak w pierogach, a następnie formujemy kulę i spłaszczamy dłonią. Uformowane pączki wykładamy na papierze do pieczenia i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut. Kiedy olej osiągnie temperaturę 170 stopni, wkładamy pączki górną stroną w dół. Przykrywamy pokrywką i smażymy z każdej strony 2 minuty. Na pączkach powinna pojawić się biała obwódka, która świadczy o lekkości i puszystości pączka. Usmażone pączki wykładamy za pomocą wykałaczki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Robimy lukier. Cukier puder ucieramy z wodą, w takiej ilości, aby lukier mógł spłynąć z pączka. Jeszcze letnie pączki zanurzamy w lukrze i posypujemy skórką kandyzowaną oraz płatkami róży. Smacznego!
Przepis na keto pączki bez cukru z serkiem mascarpone
Ten przepis to prawdziwy cud na Tłusty Czwartek! Bez cukru i węglowodanów – bez wyrzutów sumienia! To doskonała propozycja dla osób będących na diecie ketogenicznej, low carb, bezcukrowej, a także dla tych, którzy dbają o swoje zdrowie i linie! Dzięki obniżonej zawartości kalorii pączki nie będą odstępstwem od diety, a Ty będziesz cieszyć się doskonałym smakiem. Poczuj się, jak pączek w maśle i spróbuj tej propozycji pączków bez spirytusu, drożdży, a co najważniejsze – bez węgli, cukrów i zbędnych kalorii!
Składniki:
- 500g serka mascarpone;
- 100g babki jajowatej Green Essence;
- 7 jajek;
- 5 łyżek erytrytolu Green Essence;
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Green Essence;
- 200g zmielonego na puder erytrytolu Green Essence;
- 100g gorzkiej czekolady bez cukru;
- 4-5 łyżek masła.
Wykonanie:
Jajka ubijamy, dodajemy mascarpone. Mieszamy do momentu połączenia się serka z jajkami, po czym wsypujemy proszek do pieczenia, erytrytol i babkę jajowatą. Mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Odstawiamy na 20 minut, aby ciasto zrobiło się gęste. Z ciasta formujemy 10-12 kulek. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy uformowane kulki. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni i pieczemy 15 minut z termoobiegiem, po czym zmniejszamy temperaturę do 160 stopni, przełączamy na tryb góra-dół i pieczemy kolejne 15-20, obserwując by pączki nie przypiekły się za mocno. Kiedy pączki są zarumienione na złoto wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie robimy lukier i polewę. Do zmielonego erytrytolu dodajemy gorącą wodę, w takiej ilości, aby lukier spływał po pączkach. Czekoladę i masło umieszczamy w miseczce, nad garnkiem z gorącą wodą i mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Lukier wylewamy na pączki, a kiedy zastygnie, robimy mazy polewą czekoladową.
Przepis na lekkostrawne pączki low fodmap
Coraz więcej osób zmaga się z uczuciami napiętego brzucha, wzdęciami i innymi problemami trawiennymi. Mąka 2ab jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnej mąki pszennej, czy zwyczajnej. Z jej wykorzystaniem możemy przygotować przepyszne pączki, które nie odbiegają smakiem od tych tradycyjnych. Twoi bliscy nie odczują różnicy w smaku, za to odczują w samopoczuciu ich brzuchów po zjedzeniu tych doskonałości!
Składniki:
- 500g mąki 2ab Green Essence;
- 300ml napoju kokosowego;
- 30-50g erytrytolu Green Essence (lub innego słodzidła);
- 50ml oleju kokosowego Green Essence;
- 14g suchych drożdży Green Essence;
- Szczypta soli;
- 70g zmielonego na puder erytrytolu.
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z drożdżami, erytrytolem i solą. Mleko podgrzewamy (ma być ciepłe, nie gorące) i dodajemy do suchych składników razem z rozpuszczonym olej kokosowym, po czym wyrabiamy ciasto (około 15-20 minut). Ciasto powinno być dobrze wyrobione – elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Formujemy kulki (około 15 sztuk), nadziewamy połową łyżki różanej mgiełki, sklejamy rogi jak pierogi i znów formujemy kulki. Uformowane pączki wykładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na pół godziny, do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 175 stopni z termoobiegiem i pieczemy około 15-20 minut, aż pączki się zarumienią na złoto. Gotowe pączki posypujemy zmielonym na cukier puder erytrytolem.
Właśnie otrzymałeś/aś trzy doskonałe przepisy na pączki! Niezależnie, który z nich wybierzesz Twoje kubki smakowe oszaleją! Jednak uważaj – jeśli zastanawiałeś/aś się kiedyś dlaczego pączki pękają podczas smażenia to nie jest to kwestia przepisu, a niedokładne zwinięcie lub zaciśnięcie ciasta z nadzieniem, a niekiedy zbyt luźna konsystencja nadzienia. Niektórzy twierdzą, że pączków nie należy nadziewać surowych, a dopiero po ich usmażeniu (w naszych przepisach nadzianie ich surowych nie wpłynęło na pękanie pączków podczas smażenia, jednak decyzję pozostawiamy Tobie).
Dodatkowo warto pamiętać o tym, by:
- składniki były w temperaturze pokojowej
- pączki miały dużo miejsca, by nie sklejały się w oleju
- nie używać nadmiernej ilości cukru, gdyż może wpłynąć na nieatrakcyjny wygląd pączków (cukier pali się podczas smażenia).
Życzymy udanego Tłustego (lub nie - wedle uznania ;)) Czwartku!
Autorem zdjęć pączków z różą jest bloger Łukasz: