BŁONNIK BAMBUSOWY - czym jest i jakie ma właściwości? Sprawdź KETO przepisy z błonnikiem bambusowym.
Błonnik jest niezmiernie istotnym elementem naszej diety - utrzymuje on w zdrowiu nasz układ pokarmowy. Jednym z rodzajów błonnika, który zyskuje coraz większą popularność ze względu na swoją strukturę i właściwości jest błonnik bambusowy. Zielona Esencja jako pierwsza wprowadziła na polski rynek dwa rodzaje błonnika bambusowego - BF100 i BF200. W tym artykule dowiesz się czym są, czym się różnią, jak korzystnie działają na nasz organizm, do czego ich używać, a także poznasz proste i niesamowicie pyszne przepisy z ich zastosowaniem.
Co to jest błonnik bambusowy?
Czym tak właściwie jest błonnik bambusowy? Otóż, błonnik bambusowy, zwany inaczej mąką bambusową, jest błonnikiem pozyskiwanym z pędów bambusa, które są bogate w naturalne włókna roślinne. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego i minimalną zawartością węglowodanów. Dominującym składnikiem błonnika bambusowego jest celuloza, która dobrze rozpuszcza się w wodzie, dzięki czemu z łatwością możemy go dodawać do potraw, wypieków, a nawet napojów. Ze względu na swoje cenne właściwości polecany jest w codziennej diecie każdego, jednak szczególnym uznaniem cieszy się wśród osób, które stosują popularną dietę ketogeniczną lub low carb, które cechuje eliminacja węglowodanów z diety. Mąka bambusowa idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju wypieków niskowęglowodanowych, w naturalny sposób zwiększa strukturę wypieków, a dodany do ciasta sprawia, że jest ono delikatne i miękkie. Doskonale pochłania wodę, co pozwala na precyzyjne uzyskanie odpowiedniej tekstury ciasta. Kolejną zaletą błonnika bambusowego jest zapobieganie tworzenia się kryształków lodu podczas zamrażania wypieków.
Jakie są rodzaje błonnika bambusowego?
W naszej ofercie posiadamy dwa rodzaje błonnika bambusowego. Każdy błonnik posiada inną strukturę, którą warto uwzględnić podczas stosowania w przepisach.
Błonnik bambusowy BF100 posiada sypką formę, bardziej przypomina tradycyjną mąkę. Sprawdzi się w naleśnikach, tortilli, placuszkach, słodkich wypiekach. Znacznie mniej absorbuje wodę w porównaniu z błonnikiem BF200.
Błonnik bambusowy BF200 posiada strukturę przypominającą watę. Można zastosować go w placuszkach, słodkich wypiekach, wytrawnych daniach typu pierogi, kopytka, kluseczki, tortilla. Podczas wyrabiania ciast warto zwrócić uwagę na konsystencję, ponieważ błonnik ten nieco lepiej pochłania płynne składniki - szybciej zagęścimy nim masę.
Oba błonniki bambusowe są bardzo dobrej jakości i na pewno warto zwrócić uwagę na dwa typy zmielenia. Zarówno z jednego jak i drugiego można przygotować słodkie wypieki i wytrawne dania. Należy jednak pamiętać, że błonnik bambusowy powinno dodawać się stopniowo do uzyskania wymaganej przez nas konsystencji. Nie warto wsypywać całej porcji błonnika (według przepisu), ponieważ każdy z nas stosuje inne składniki o różnych gramaturach np. jajka różnej wielkości, czy inny rodzaj śmietanki. Odrobina cierpliwości i wyobraźnia - tylko tyle potrzeba, aby mąka bambusowa na stałe zagościła w naszej kuchennej szafce.
Jakie właściwości posiada błonnik bambusowy i czy błonnik bambusowy szkodzi?
Błonnik bambusowy ma szereg właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym źródłem pożądanego w diecie błonnika roślinnego, który może przynieść wiele korzyści dla naszego organizmu i ogólnego zdrowia. Jest naturalnym prebiotykiem, który pozytywnie wpływa na zdrowie jelit, a także procesy trawienne.
Funkcje zdrowotne błonnika bambusowego:
- Błonnik bambusowy sprzyja prawidłowej perystaltyce, zapobiega problemom żołądkowo-jelitowym, takimi jak zaparcia, polipy, uchyłkowatość jelit, hemoroidy, a nawet nowotworom układu pokarmowego. Jest odpowiedzialny za regulację pracy układu pokarmowego.
- Błonnik bambusowy ma dobry wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Pomaga on w wiązaniu nadmiaru cholesterolu w jelitach i jego wydalania z organizmu. Obniża poziom złego cholesterolu i podwyższa poziom dobrego cholesterolu.
- Pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała lub w utracie wagi. Błonnik bambusowy pęcznieje i wydłuża czas pasażu jelitowego, dzięki czemu daje uczucie sytości na dłużej. Pomaga to w kontroli apetytu i zapobiega podjadaniu. Błonnik bambusowy może być pomocny w procesie utraty lub utrzymania prawidłowej masy ciała.
- Odpowiada za kontrolowanie poziomu cukru we krwi. Błonnik bambusowy opóźnia wchłanianie glukozy i reguluje wydzielanie insuliny, czym pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu glukozy we krwi. Polecany jest osobom z cukrzycą typu 2 lub osobom ze skłonnością do wahania poziomu cukru we krwi.
- Zapobiega takim chorobom jak: uchyłkowatość jelita, nowotwory jelita grubego, miażdżyca, kamica woreczka żółciowego, nowotwory jelita grubego, nowotwór piersi u kobiet, zapalenie wyrostka robaczkowego, hemoroidy, polipy jelita grubego, otyłość.
Do czego można użyć błonnika bambusowego?
Błonnik bambusowy możesz dodać do czego tylko chcesz, a nawet traktować jako suplement i spożywać samodzielnie, popijając wodą. Jednak istnieją sposoby, dzięki którym używanie błonnika bambusowego wejdzie nam w nawyk, nie wpływając na smak potraw.
Błonnik bambusowy można użyć:
- Jako dodatek do owsianki, musli, płatków śniadaniowych, twarożków, jogurtów. Dodanie łyżeczki błonnika bambusowego to idealny i prosty sposób na wzbogacenie śniadania.
- Jako dodatek do milkshake’ów, koktajli, smoothie, wyciskanych soków. To kolejny sposób na wzbogacenie codziennej diety w pożądany błonnik. Wystarczy uzupełnić swój napój odrobiną błonnika bambusowego, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej zdrowy, a dodatkowo nasyci nas na dłużej.
- Do wszelkiego rodzaju wypieków: muffinek, gofrów, naleśników, ciast, ciasteczek, biszkoptów, bułek, chleba. Błonnik bambusowy zwiększa strukturę wypieków, a dodany do ciasta sprawia, że jest ono delikatne i miękkie. Doskonale pochłania wodę, co pozwala na precyzyjne uzyskanie odpowiedniej tekstury ciasta. Należy jednak pamiętać o zwiększeniu ilości wody w wypiekach.
- Jako zdrowszą alternatywę panierki. Błonnik bambusowy będzie idealnym zamiennikiem mąki pszennej. Można ją wymieszać także z mąką migdałową, dzięki czemu keto panierka będzie bardziej chrupka. Taka panierka jest dużo zdrowsza, a równie pyszna i chrupiąca. Szczególnie polecana osobom na diecie eliminacyjnej węglowodany: ketogenicznej, czy low carb.
Jak smakuje mąka bambusowa?
Wiele produktów posiada swoje charakterystyczne walory, takie jak smak, czy zapach, które wpływają na ostateczny wynik naszych wypieków, czy dań. Przy stosowaniu błonnika bambusowego nie musimy się martwić nieprzyjemnym zapachem. Mąka bambusowa jest bezwonna i bezsmakowa, nie wpłynie na smak potrawy.
Przepisy z wykorzystaniem błonnika bambusowego
Poznaj nasze topowe przepisy na wykorzystanie błonnika pokarmowego – idealne gofry, puszyste naleśniki, wspaniałe bambusowe pierogi oraz wyśmienite bułki śniadaniowe.
Przepis na wyśmienite bułki bambusowe
Ten przepis dedykowany jest osobom, które nie mogą bądź nie lubią jeść białego pieczywa i które kombinowały już z niejednym przepisem na zdrową wersję bułek! Jesteśmy przekonani, że te wyśmienite bułki zasmakują wszystkim, nawet najbardziej wybrednym. Dzięki wykorzystaniu bezwonnego błonnika bambusowego unikniemy posmaku kokosa, czy orzecha. Bułki są łatwe w przygotowaniu, ich skórka jest niezwykle chrupiąca, a środek miękki i puszysty! Bułki bambusowe polecają się w diecie ketogenicznej i low carb.
Składniki:
- 55 g błonnika bambusowego BF100/ 50 g BF200
- 4 jajka
- 200g serka śmietankowego
- 10 gram płynnego masła klarowanego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej/kłodawskiej
- 15 g łusek babki jajowatej
Wykonanie:
Połączyć błonnik bambusowy z mokrymi składnikami. Dobrze wymieszać i zostawić na kilka minut do czasu wchłonięcia. Dodać resztę składników. Odczekać 10 min. Uformować bułki, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec z termoobiegiem przez 40-45 minut w 190-200 stopniach. Ostudzić, dodać ulubione dodatki. Bułki należy przechowywać w lodówce.
Przepis na doskonałe ciasto na pierogi bambusowe
Dzięki błonnikowi bambusowemu nie trzeba rezygnować z takich dobroci jak pierogi, nawet w dietach eliminacyjnych węglowodany. Bowiem to ciasto zawiera znikomą ilość węglowodanów i jest doskonałe dla osób będących na diecie ketogenicznej i low carb. Ciasto wychodzi delikatne, stanowiąc idealną harmonię smaków z dowolnie przygotowanym nadzieniem.
Składniki:
- 125 g twarogu tłustego (ew. serek wiejski uprzednio zblendowany, serek kanapkowy, twaróg sernikowy mielony)
- 20 g gumy guar
- 10 g błonnika bambusowego
- 1 jajko - ok. 60 g
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta kurkumy
Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć dokładnie wymieszać i ugnieść do momentu wyrobienia, nie powinno przyklejać się do rąk. Można podsypać odrobiną mąki bambusowej, jednak podczas wyrabiania ciasto uzyska wymaganą konsystencję i plastyczność. Ciasto można rozwałkować na blacie i wycinać wymagane okręgi lub na bieżąco odrywać kawałek po kawałku i wałkować. Ciasto wychodzi dosyć delikatne i nie nadaje się do wyrabiania w maszynce do pierogów, jednak jego plastyczność pozwoli na wykonanie pięknych dekoracji na pierożkach.
Przepis na chrupiące gofry bambusowe
Idealne na diecie ketogenicznej i low carb. Wspaniały przepis na puszyste i chrupiące gofry bez użycia mąki pszennej, za to wypełnione pożądanym błonnikiem, które zawsze wychodzą! Są proste i szybkie w przygotowaniu, a także uniwersalne – nadadzą się zarówno na słodko, jak i wytrawnie.
Składniki (4 gofry):
- 2 jajka
- 60 g masła orzechowego klasycznego
- 60 g mascarpone
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki mąki bambusowej
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, odstawić masę na 3-5 minut. Rozgrzać gofrownicę i piec do uzyskania brązowej skórki. Z przepisu wyjdą 4 gofry.
Przepis na puszyste naleśniki bambusowe
Jeśli chcesz przygotować smakowite naleśniki bez używania mąki pszennej, koniecznie musisz wypróbować ten przepis. Mąka bambusowa doskonale wpływa na strukturę naleśników, dzięki czemu wychodzą bardzo podobne do tych tradycyjnych, w których używa się mąki pszennej. Przepis jest szybki i niezwykle prosty, ale jego rezultaty obłędne w smaku! Naleśniki możesz uzupełnić słodkimi smarowidłami, a także wytrawnym nadzieniem. Doskonale sprawdzą się, jako keto naleśniki, w diecie niskowęglowodanowej.
Składniki (3 naleśniki):
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, odstawić masę na 3-5 minut. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Naleśniki przełożyć dżemem, serkiem, twarożkiem lub innym ulubionym smarowidłem.
Podsumowanie
Reasumując błonnik bambusowy ma wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Jest bardzo istotnym składnikiem w diecie każdego człowieka. Bez względu na to, czy stosujesz jakąś konkretną dietę, zawsze warto dodać go do swojego codziennego jadłospisu. Z naszymi prostymi i szybkimi przepisami będzie to czysta (i pyyyszna! :)) przyjemność! Zaprzyjaźnij się z mąką bambusową dla dobra swojego, swoich bliskich i Waszych przewodów pokarmowych. Koniecznie zaobserwuj nasze sociale, na których pojawiają się unikalne treści, porady dotyczące żywienia, przepisy z wykorzystaniem błonnika i innych, ważnych dla naszego zdrowia produktów.