BŁONNIK BAMBUSOWY - czym jest i jakie ma właściwości? Sprawdź KETO przepisy z błonnikiem bambusowym.
Co to jest błonnik bambusowy?
Czym tak właściwie jest błonnik bambusowy? Błonnik bambusowy, nazywany inaczej mąką bambusową, jest naturalnym produktem pozyskiwanym z pędów bambusa, które są bogate w naturalne włókna roślinne. Produkt ten charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego i minimalną zawartością węglowodanów. Błonnik bambusowy składa się głównie z błonnika nierozpuszczalnego - celulozy, ale zawiera także hemicelulozy. Celuloza przyspiesza pasaż treści pokarmowej w jelitach, co wspiera regulację procesów trawienia oraz zapobiega zaparciom. Hemicelulozy jest to grupa związków wspierających zdrowie jelit. Celuloza to rodzaj błonnika nierozpuszczalnego, w związku z czym nie rozpuszcza się ona w wodzie, ani w innych rozpuszczalnikach, natomiast działa jako zagęstnik. Błonnik bambusowy możemy dodawać do wielu potraw, dzięki czemu w naturalny sposób uzyskamy pożądaną konsystencję i teksturę dania. Ze względu na swoje właściwości polecany jest w codziennej diecie każdego, jednak szczególnym uznaniem cieszy się wśród osób, które stosują popularną dietę ketogeniczną lub low carb. Diety te cechują się eliminacją spożycia węglowodanów do minimum, zatem produkt ten to idealny dodatek do potraw. Mąka bambusowa świetnie sprawdzi się do wszelkiego rodzaju wypieków niskowęglowodanowych. W naturalny sposób zwiększa strukturę wypieków, a dodany do ciasta sprawia, że jest ono delikatne i miękkie. Doskonale absorbuje wodę, co pozwala na precyzyjne uzyskanie odpowiedniej tekstury ciasta. Kolejną zaletą błonnika bambusowego jest zapobieganie przed tworzeniem się kryształków lodu podczas mrożenia gotowych wypieków.
Jakie są rodzaje błonnika bambusowego?
W naszej ofercie posiadamy dwa rodzaje błonnika bambusowego. Każdy błonnik posiada inną strukturę, którą warto uwzględnić podczas stosowania w przepisach, gdyż ma to znaczenie i wpływ na efekt końcowy.
Błonnik bambusowy BF100 jest specyficzną formą błonnika bambusowego. Posiada sypką formę, bardzo przypomina tradycyjną mąkę. Błonnik BF100 zawiera wysoką ilość błonnika nierozpuszczalnego, co czyni go produktem idealnym jako dodatek do diety w celu zwiększenia spożycia błonnika. Nie ma on smaku i zapachu, co pozwala na jego szerokie zastosowanie w produktach spożywczych i daniach. Działa jako naturalny środek teksturujący i stabilizujący w produktach takich jak: pieczywo, ciasta, wędliny, sosy oraz napoje. Sprawdzi się zatem w naleśnikach, tortilli, placuszkach, słodkich wypiekach. Posiada wysoką zdolność wiązania wody, co pomaga w utrzymaniu wilgotności i przedłużeniu świeżości produktów piekarniczych oraz mięsnych. Jest stabilny w szerokim zakresie temperatur i pH, co czyni go idealnym dodatkiem do wielu potraw. Pomaga regulować pracę jelit, zapobiega zaparciom, wspiera zdrowie układu pokarmowego oraz może przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Dzięki tym właściwościom błonnik bambusowy BF100 jest cenionym składnikiem w żywności funkcjonalnej, gdzie polepsza właściwości techniczne oraz zwiększa wartość odżywczą produktów.
Błonnik bambusowy BF200 posiada strukturę przypominającą watę. Błonnik ten wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym oraz kosmetycznym. Podobnie jak BF100 zawiera duże ilości błonnika nierozpuszczalnego, dzięki czemu pomaga w dostarczeniu odpowiedniej ilości błonnika w diecie. Identycznie jak BF100 nie posiada smaku i zapachu, dzięki czemu ma szerokie zastosowanie kulinarne. Również charakteryzuje go stabilność w szerokim zakresie temperatur i pH co pozwala na wykorzystanie go jako dodatku do wielu potraw. Wspiera zdrowie i funkcje jelit oraz zapobiega zaparciom. W przemyśle kosmetycznym może być on używany jako naturalny eksfoliant w peelingach do ciała. Można go stosować w wielu produktach spożywczych, potrawach, kosmetykach oraz produktach farmaceutycznych. Można zastosować go w placuszkach, słodkich wypiekach, wytrawnych daniach takich jak pierogi, kopytka, kluseczki, tortilla. Podczas wyrabiania ciast warto zwrócić uwagę na konsystencję, ponieważ błonnik ten nieco lepiej pochłania płynne składniki - szybciej zagęścimy nim masę.
Oba błonniki bambusowe są bardzo dobrej jakości i na pewno warto zwrócić uwagę na dwa typy zmielenia. Błonnik BF100 i BF200 posiadają wiele wspólnych właściwości, jednak różnią się między sobą głównie pod względem struktury i wielkości cząsteczek. BF100 ma większe cząstki co może wpływać na jego teksturę i właściwości w produktach spożywczych i daniach - jest bardziej odpowiedni do produktów, gdzie pożądana jest wyraźna struktura błonnika. BF200 ma mniejsze cząstki, co może wpływać na bardziej gładką konsystencję produktów i sprawdzi się lepiej tam, gdzie oczekiwane jest bardziej jednorodne rozproszenie błonnika. Zarówno z jednego jak i drugiego można przygotować słodkie wypieki i wytrawne dania. Jednak błonnik BF100 lepiej sprawdzi się przy przygotowaniu: pieczywa, ciast, produktów mięsnych, natomiast błonnik BF200 ma lepsze zastosowanie przy: napojach, sosach, produktach mlecznych oraz jako zagęstnik w produktach i potrawach o docelowo gładkiej konsystencji. Należy jednak pamiętać, że błonnik bambusowy powinno się dodawać stopniowo do uzyskania pożądanej przez nas konsystencji. Nie warto od razu wsypywać całej porcji błonnika (podanej w przepisie), ponieważ każdy z nas stosuje inne składniki o różnej gramaturze, np.: jajka różnej wielkości, czy inny rodzaj śmietanki. Odrobina cierpliwości i wyobraźnia - tylko tyle potrzeba, aby mąka bambusowa na stałe zagościła w waszej kuchennej szafce i diecie.
Jakie właściwości posiada błonnik bambusowy i czy błonnik bambusowy może szkodzić?
Błonnik bambusowy ma szereg korzystnych właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym źródłem pożądanego i potrzebnego w diecie błonnika roślinnego, który może przynieść wiele korzyści zdrowotnych poprawiających funkcje naszego organizmu. Jest naturalnym prebiotykiem, który pozytywnie wpływa na zdrowie, a także na procesy trawienne. Należy pamiętać, że odpowiednia podaż błonnika jest ważna w diecie każdego z nas oraz że błonnik stanowi niezbędny składnik prawidłowo zbilansowanej diety.
Funkcje zdrowotne błonnika bambusowego:
- Błonnik bambusowy sprzyja prawidłowej perystaltyce, zapobiega problemom żołądkowo-jelitowym, takim jak: zaparcia, polipy, zapalenie jelita grubego, uchyłkowatość jelit, hemoroidy, a nawet nowotworom układu pokarmowego. Może wspierać zdrowie mikrobiomu jelitowego przyczyniając się do wzrostu korzystnych bakterii jelitowych. jest odpowiedzialny na regulację pracy układu pokarmowego.
- Błonnik bambusowy ma dobry wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Pomaga on w wiązaniu nadmiaru cholesterolu w jelitach i wydalaniu go z organizmu. Obniża poziom "złego" cholesterolu i podwyższa poziom "dobrego" cholesterolu.
- Pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała oraz w procesie utraty masy ciała. Błonnik bambusowy pęcznieje i wydłuża czas pasażu jelitowego, dzięki czemu daje uczucie sytości na dłużej. Pomaga to w kontroli apetytu i zapobiega podjadaniu miedzy posiłkami. Błonnik bambusowy może być pomocny w procesie utraty lub utrzymania prawidłowej masy ciała.
- Odpowiada za kontrolowanie poziomu cukru we krwi. Błonnik bambusowy opóźnia wchłanianie glukozy i reguluje wydzielanie insuliny, czym pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu glukozy we krwi. Polecany jest osobom chorującym na cukrzycę typu 2.
- Zapobiega chorobom takim jak: uchyłkowatość jelit, miażdżyca, kamica woreczka żółciowego, nowotwory jelita grubego, nowotwór piersi, zapalenie wyrostka robaczkowego, hemoroidy, polipy jelita grubego, otyłość, choroby układu sercowo-naczyniowego.
Do czego można użyć błonnika bambusowego?
Błonnik bambusowy możesz dodać do czego tylko chcesz, a nawet traktować jako suplement i spożywać samodzielnie, popijając wodą. Jednak istnieją sposoby, dzięki którym używanie błonnika bambusowego wejdzie wam w nawyk jednocześnie nie wpływając negatywnie na smak potraw.
Błonnik bambusowy można użyć:
- Jako dodatek do owsianki, musli, płatków śniadaniowych, twarożków, jogurtów - dodanie łyżeczki błonnika bambusowego to idealny i prosty sposób na wzbogacenie śniadania.
- Jako dodatek do milkshake'ów, koktajli, smoothie, wyciskanych soków - to kolejny sposób na wzbogacenie codziennej diety w pożądany błonnik. Wystarczy uzupełnić swój napój odrobiną błonnika bambusowego, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej zdrowy, a dodatkowo nasyci nas na dużej.
- Do wszelkiego rodzaju wypieków: muffinek, gofrów, naleśników, ciast, ciasteczek, biszkoptów, bułek, chleba - błonnik bambusowy zwiększa strukturę wypieków, a dodany do ciasta sprawia, że jest ono delikatne i miękkie. Doskonale pochłania wodę, co pozwala na precyzyjne uzyskanie odpowiedniej tekstury ciasta - należy jednak pamiętać o zwiększeniu ilości wody w wypiekach.
- Jako zdrowszą alternatywę panierki. Błonnik bambusowy będzie idealnym zamiennikiem mąki pszennej. Można wymieszać błonnik bambusowy z mąką migdałową, dzięki czemu keto panierka będzie bardziej chrupiąca. Taka panierka jest dużo zdrowsza, a równie pyszna i chrupiąca. Szczególnie polecana jest osobom na diecie eliminującej węglowodany: ketogenicznej lub low carb.
Jednak należy pamiętać, że przy suplementowaniu błonnika trzeba zadbać o większą podaż wody w diecie.
Jak smakuje mąka bambusowa?
Wiele produktów posiada swoje charakterystyczne walory, takie jak smak, czy zapach, które wpływają na ostateczny efekt naszych wypieków, czy dań. Przy stosowaniu błonnika bambusowego nie musimy martwić się nieprzyjemnym zapachem czy smakiem. Mąka bambusowa jest bezwonna i bezsmakowa, w związku z czym nie wpłynie na smak potrawy.
Przepisy z wykorzystaniem błonnika bambusowego
Poznaj nasze topowe przepisy na wykorzystanie błonnika bambusowego - idealne gofry, puszyste naleśniki, wspaniałe bambusowe pierogi oraz wyśmienite bułki śniadaniowe.
Przepis na wyśmienite bułki bambusowe
Ten przepis dedykowany jest dla osób, które nie mogą, bądź nie lubią jeść białego pieczywa i kombinowały już z niejednym przepisem na zdrową wersję bułek! Jesteśmy przekonani, że te wyśmienite bułki zasmakują wszystkim, nawet najbardziej wybrednym. Dzięki wykorzystaniu bezwonnego błonnika bambusowego unikniemy posmaku kokosa, czy orzecha, który nie każdemu odpowiada. Bułki są łatwe w przygotowaniu, ich skórka jest niezwykle chrupiąca, a środek miękki i puszysty! Bułki bambusowe polecają się w diecie ketogenicznej i diecie low carb.
Składniki:
- 55g błonnika bambusowego BF100 Green Essence/50g błonnika bambusowego BF200 Green Essence
- 4 jaja
- 200g serka śmietankowego
- 10g płynnego masła klarowanego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Green Essence
- 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej/kłodawskiej Green Essence
- 15g łusek babki jajowatej Green Essence
Przygotowanie:
Połączyć błonnik bambusowy z mokrymi składnikami. Dobrze wymieszać i zostawić na kilka minut do czasu wchłonięcia. Dodać resztę składników i odczekać 10 minut. Uformować bułki, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 40-45 minut w 190-200 stopniach (tryb "termoobieg"). Ostudzić i dodać ulubione dodatki. Bułki należy przechowywać w lodówce. Z przepisu wyjdzie 8 bułek.
Wartości odżywcze na 1 bułkę:
- wartość energetyczna: 127kcal
- białko: 4,73g
- tłuszcz: 9,19g
- węglowodany: 1,52g
Przepis na doskonałe ciasto na pierogi bambusowe
Dzięki błonnikowi bambusowemu nie trzeba rezygnować z takich dobroci jak pierogi, nawet w dietach eliminujących węglowodany. Bowiem to ciasto zawiera znikomą ilość węglowodanów i jest doskonałe dla osób będących na diecie ketogenicznej i diecie low carb. Ciasto wychodzi delikatne, stanowiąc idealną harmonię smaków z dowolnie przygotowanym nadzieniem.
Składniki:
- 125g twarogu tłustego (ewentualnie: serek wiejski uprzednio zblendowany, serek kanapkowy, twaróg sernikowy mielony)
- 20g gumy guar Green Essence
- 10g błonnika bambusowego BF100 Green Essence
- 1 jajo
- pół łyżeczki soli Green Essence
- szczypta kurkumy Green Essence
Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać oraz ugnieść do momentu wyrobienia, ciasto nie powinno przyklejać się do rąk. Można podsypać odrobiną mąki bambusowej, jednak podczas wyrabiania ciasto uzyska wymaganą konsystencję i plastyczność. Ciasto można rozwałkować na blacie i wycinać okręgi lub na bieżąco odrywać kawałek po kawałku i wałkować. Ciasto wychodzi dosyć delikatne i nie nadaje się do wyrabiania w maszynce do pierogów, jednak jego plastyczność pozwoli na wykonanie pięknych dekoracji na pierogach.
Wartości odżywcze na cały przepis:
- wartość energetyczna: 354kcal
- białko: 29,62g
- tłuszcz: 17,63g
- węglowodany: 5,56g
Przepis na chrupiące gofry bambusowe
Idealne na diecie ketogenicznej i low carb. Wspaniały przepis na puszyste i chrupiące gofry bez użycia mąki pszennej, za to wypełnione pożądanym błonnikiem, które zawsze wychodzą! Są proste i szybkie w przygotowaniu, a także uniwersalne - nadadzą się zarówno na słodko, jak i na słono.
Składniki:
- 2 jaja
- 60g masła orzechowego klasycznego Green Essence
- 60g serka mascarpone
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Green Essence
- 1,5 łyżki błonnika bambusowego BF100 Green Essence
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, odstawić masę na 3-5 minut. Rozgrzać gofrownicę i piec do uzyskania brązowej skórki. Z przepisu wyjdą 4 gofry.
Wartości odżywcze na 1 gofra:
- wartość energetyczna: 196kcal
- białko: 6,98g
- tłuszcz: 16,13g
- węglowodany: 4,82g
Przepis na puszyste naleśniki bambusowe
Jeśli chcesz przygotować smakowite naleśniki bez używania mąki pszennej, koniecznie musisz wypróbować ten przepis. Mąka bambusowa doskonale wpływa na strukturę naleśników, dzięki czemu wychodzą bardzo podobne do tych tradycyjnych, w których używa się mąki pszennej. Przepis jest szybki i niezwykle prosty, a jego rezultaty obłędne! Naleśniki możesz uzupełnić słodkimi smarowidłami, a także wytrwanym nadzieniem. Doskonale sprawdzą się, jako keto naleśniki przy diecie niskowęglowodanowej.
Składniki:
- 2 łyżki błonnika bambusowego BF100/BF200 Green Essence
- 2 łyżki serka mascarpone
- 3 jaja
- szczypta soli Green Essence
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, odstawić masę na 3-5 minut. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Naleśniki przełożyć dżemem, serkiem, twarożkiem lub innym ulubionym nadzieniem. Z przepisu wyjdą 3 naleśniki.
Wartości odżywcze na 1 naleśnika bez nadzienia:
- wartość energetyczna: 129kcal
- białko: 6,60g
- tłuszcz: 8,85g
- węglowodany: 0,82g
Podsumowanie
Reasumując, spożycie błonnika bambusowego niesie wiele korzyści zdrowotnych dla naszego organizmu. Jest bardzo istotnym składnikiem w diecie każdego człowieka. Bez względu na to, czy stosujesz jakąś konkretną dietę, zawsze warto dodać go do swojego codziennego jadłospisu. Z naszymi prostymi i szybkimi przepisami będzie to czysta ( i pysznaaa! :)) przyjemność! Zaprzyjaźnij się z mąką bambusową dla dobra swojego, swoich bliskich i Waszych przewodów pokarmowych. Koniecznie zaobserwuj nasze profile na social media, na których pojawiają się unikalne treści, porady dotyczące żywienia, przepisy z wykorzystaniem błonnika i innych, ważnych dla naszego zdrowia produktów.