Złote mleko z kurkumy - jak przygotować, kiedy pić - szybki przepis na odporność
Jeśli jeszcze nie próbowaliście Złotego Mleka, nic straconego! W tym wpisie znajdziecie proste przepisy i porady jak przygotować złote mleko, kiedy pić złote mleko z kurkumą i jak przyrządzić kurkumową pastę. Dowiecie się też jakie właściwości ma kurkuma i zawarta w niej kurkumina.
Sezon jesienny rozpoczęty, a wraz z nim niestety, znów daje o sobie znać sezon zachorowań. To już ostatni dzwonek, żeby zadbać o swoją odporność, a warto! W jaki sposób robić to NATURALNIE? Pijąc codziennie cudowne Złote Mleko, które z łatwością przygotujesz samodzielnie w domu.
Jak wspomagać budowanie odporności domowymi sposobami?
Rynek suplementów ma się dobrze, a my jako konsumenci jesteśmy zalewani coraz to nowymi nowinkami. Oczywiście warto się suplementować, ale róbmy to mądrze. Wybierajmy dobrej jakości, w miarę naturalne produkty pewnego i sprawdzonego pochodzenia.
Nie eksperymentujmy na swoim zdrowiu!
My w Zielonej Esencji mamy misję, by promować i przekonywać do naturalnego dbania o siebie - korzystaniu z prostych i sprawdzonych, a do tego łatwo dostępnych i tanich sposobów na wspomaganie swojego zdrowia.
Dziś chcemy zwrócić uwagę na bardzo prosty i zarazem niezwykle skuteczny napój, który ma dobroczynny wpływ na cały organizm i jego funkcjonowanie.
Ze względu na jego smak i rozgrzewające działanie jest idealny na sezon jesienno-zimowy - właśnie kiedy najbardziej potrzebujemy się rozgrzać i dodać energii.
Cóż to za tajemniczy napój?
Złote mleko zalety - moc kurkumy
Kurkuma to źródło związku o nazwie kurkumina, która ma cudowne właściwości.
- pomaga w dolegliwościach żołądkowych
- ułatwia trawienie, łagodzi gazy
- ma silne właściwości przeciwzapalne
- wykazuje działanie przeciwbakteryjne
- ma pozytywny wpływ na kondycję skóry
- jest silnym i skutecznym antyoksydantem
- polecana diabetykom - obniża poziom cukru we krwi
- reguluje i obniża ciśnienie krwi
- obniża poziom złego cholesterolu LDL
- pomaga łagodzić objawy napięcia przedmiesiączkowego PMS
- ma dobroczynny wpływ na zmiany reumatyczne, stawy
- doskonale przeciwdziała degradacji komórek nerwowych
- a nawet potrafi niszczyć niektóre komórki rakowe
Przeprowadzono wiele badań na temat korzyści ze stosowania kurkumy i jej właściwości leczniczych.
Dzięki temu, że kurkuma jest łatwo dostępna i nie jest droga każdy może czerpać z jej cudownych właściwości.
Dlatego zachęcamy - spróbujcie złotego mleka z kurkumy i korzystajcie z jego drogocennych właściwości!
Złote mleko z kurkumy - jak przygotować, kiedy pić
Złote mleko z kurkumy lepiej jest pić na czczo o poranku, ewentualnie w ciągu dnia. Nie zaleca się picia Golden Latte wieczorem przed snem ze względu na pobudzające właściwości kurkumy.
Czego potrzebujesz by zrobić samodzielnie w domu złote mleko z kurkumy?
Składniki na złote mleko
Na 1 szklankę/kubek ok. 300ml potrzebujesz:
Kurkuma w proszku naturalna - przyprawa (2 łyżki)
Czarny pieprz mielony (1/4 - 1/2 łyżeczki)
Mleko krowie lub roślinne ok 250 ml
Tłuszcz kokosowy nierafinowany bądź masło klarowane typu ghee (1łyżka lub 1 łyżeczka - w zależności od użytego rodzaju mleka)
ulubione przyprawy korzenne: cynamon, kardamon, imbir, wanilia
miód lub np. syrop z daktyli, agawy - do dosłodzenia
kilka łyżek przegotowanej wody
Przygotowanie złotego mleka jest banalnie proste, jednak można to zrobić na 2 sprawdzone sposoby - sami wybierzcie, który z nich jest wygodniejszy dla Was.
Metoda #1
Wymieszaj wszystkie składniki sypkie z łyżką tłuszczu o odrobiną wody, by składniki się ze sobą połączyły.
Dodaj mleko i podgrzewaj na kuchence ok 8 minut na wolnym ogniu, pilnując, by nie dopuścić do zagotowania się mleka.
Metoda #2
Tę metodę polecamy osobom, które chcą regularnie pić złoty napój z kurkumą, by mieć zawsze pod ręką gotową mieszankę i zaoszczędzić czas. Polecamy przygotować pastę z kurkumy, która będzie doskonalą bazą dla złotego mleka a także innych pomysłów kulinarnych - sprawdza się jako dodatek do herbaty czy gotowanej kawy, może być stosowana do orientalnych dań czy ryżu.
Jak zrobić pastę z kurkumy?
Pół filiżanki kurkumy w proszku zmieszaj z płaską łyżką pieprzu, kardamonem, imbirem, cynamonem (opcjonalnie). Dodaj ok 4-5 łyżek wody i dokładnie połącz składniki. Postaw na słabym ogniu i podgrzewaj ok 5 minut ciągle mieszając. Pod koniec dodaj 3-4 łyżki oleju kokosowego w stanie stałym, wymieszaj i zdejmij z ognia. Przelej do zamykanego szklanego słoiczka i przechowuj w lodówce przez 2-3 tygodnie. Jeśli chcesz przechowywać dłużej możesz dodać szczyptę soli himalajskiej.
Do przygotowania złotego latte używaj czubatej łyżeczki pasty na 200-250 ml mleka. |Nie zapomnij o dodaniu miodu lub innego słodkiego syropu, gdyż nasza pasta z kurkumy nie jest słodka!
Pijcie regularnie i korzystajcie z cudownych mocy kurkumy złotego mleka!
Na zdrowie!