Złote mleko z kurkumy - jak przygotować, kiedy pić - szybki przepis na odporność

2021-09-14
Złote mleko z kurkumy - jak przygotować, kiedy pić - szybki przepis na odporność

Sezon jesienny rozpoczęty, a wraz z nim niestety, znów daje o sobie znać sezon zachorowań. To już ostatni dzwonek, żeby zadbać o swoją odporność, a warto! W jaki sposób robić to NATURALNIE? Pijąc codziennie cudowne Złote Mleko, które z łatwością przygotujesz samodzielnie w domu.

Jak wspomagać budowanie odporności domowymi sposobami?

Rynek suplementów ma się dobrze, a my jako konsumenci jesteśmy zalewani coraz to nowymi nowinkami. Oczywiście warto się suplementować, ale róbmy to mądrze. Wybierajmy dobrej jakości, w miarę naturalne produkty pewnego i sprawdzonego pochodzenia.
Nie eksperymentujmy na swoim zdrowiu!

My w Zielonej Esencji mamy misję, by promować i przekonywać do naturalnego dbania o siebie - korzystaniu z prostych i sprawdzonych, a do tego łatwo dostępnych i tanich sposobów na wspomaganie swojego zdrowia.

Dziś chcemy zwrócić uwagę na bardzo prosty i zarazem niezwykle skuteczny napój, który ma dobroczynny wpływ na cały organizm i jego funkcjonowanie.

Ze względu na jego smak i rozgrzewające działanie jest idealny na sezon jesienno-zimowy - właśnie kiedy najbardziej potrzebujemy się rozgrzać i dodać energii.

Cóż to za tajemniczy napój?

Złote mleko z kurkumą - tradycyjny ajurvedyjski napój rozgrzewający

Jeśli jeszcze nie próbowaliście Złotego Mleka, nic straconego! W tym wpisie znajdziecie proste przepisy i porady jak przygotować złote mleko i kiedy pić złote mleko z kurkumą.

Ciepły napój na bazie kurkumy to popularny na dalekim wschodzie tradycyjny ajurwedyjski przepis, który jest bardzo prosty w przygotowaniu.
Bazą tego napoju jest kurkuma i mleko oraz nieco zdrowego tłuszczu - najlepiej do przygotowania złotego mleka użyć nierafinowanego oleju kokosowego lub masła klarowanego typu ghee.

Poza tym, jeśli nie tolerujecie zwykłego mleka lub macie wegański światopogląd nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć pysznego mleka roślinnego - my testowaliśmy migdałowe i kokosowe - są pyszne!
Kurkuma w połączeniu z mlekiem nadaje wspaniały żółto-złoty kolor, stąd właśnie nazwa tego pysznego napoju - Złote Mleko.

Złote mleko zalety - moc kurkumy

Kurkuma to źródło związku o nazwie kurkumina, która ma cudowne właściwości.

  • pomaga w dolegliwościach żołądkowych
  • ułatwia trawienie, łagodzi gazy
  • ma silne właściwości przeciwzapalne
  • wykazuje działanie przeciwbakteryjne
  • ma pozytywny wpływ na kondycję skóry
  • jest silnym i skutecznym antyoksydantem
  • polecana diabetykom - obniża poziom cukru we krwi
  • reguluje i obniża ciśnienie krwi
  • obniża poziom złego cholesterolu LDL
  • pomaga łagodzić objawy napięcia przedmiesiączkowego PMS
  • ma dobroczynny wpływ na zmiany reumatyczne, stawy
  • doskonale przeciwdziała degradacji komórek nerwowych
  • a nawet potrafi niszczyć niektóre komórki rakowe


Przeprowadzono wiele badań na temat korzyści ze stosowania kurkumy i jej właściwości leczniczych.
Dzięki temu, że kurkuma jest łatwo dostępna i nie jest droga każdy może czerpać z jej cudownych właściwości.
Dlatego zachęcamy - spróbujcie złotego mleka z kurkumy i korzystajcie z jego drogocennych właściwości!

Złote mleko z kurkumy - jak przygotować, kiedy pić

Złote mleko z kurkumy lepiej jest pić na czczo o poranku, ewentualnie w ciągu dnia. Nie zaleca się picia Golden Latte wieczorem przed snem ze względu na pobudzające właściwości kurkumy.

Czego potrzebujesz by zrobić samodzielnie w domu złote mleko z kurkumy?

Składniki na złote mleko

Na 1 szklankę/kubek ok. 300ml potrzebujesz:

Kurkuma w proszku naturalna  - przyprawa (2 łyżki)
Czarny pieprz mielony (1/4 - 1/2 łyżeczki)
Mleko krowie lub roślinne ok 250 ml
Tłuszcz kokosowy nierafinowany bądź masło klarowane typu ghee (1łyżka lub 1 łyżeczka - w zależności od użytego rodzaju mleka)
ulubione przyprawy korzenne: cynamon, kardamon, imbir, wanilia
miód lub np. syrop z daktyli, agawy - do dosłodzenia
kilka łyżek przegotowanej wody

Przygotowanie złotego mleka jest banalnie proste, jednak można to zrobić na 2 sprawdzone sposoby - sami wybierzcie, który z nich jest wygodniejszy dla Was.

Metoda #1
Wymieszaj wszystkie składniki sypkie z łyżką tłuszczu o odrobiną wody, by składniki się ze sobą połączyły.
Dodaj mleko i podgrzewaj na kuchence ok 8 minut na wolnym ogniu, pilnując, by nie dopuścić do zagotowania się mleka.

Metoda #2
Tę metodę polecamy osobom, które chcą regularnie pić złoty napój z kurkumą, by mieć zawsze pod ręką gotową mieszankę i zaoszczędzić czas. Polecamy przygotować pastę z kurkumy, która będzie doskonalą bazą dla złotego mleka a także innych pomysłów kulinarnych - sprawdza się jako dodatek do herbaty czy gotowanej kawy, może być stosowana do orientalnych dań czy ryżu.

Jak zrobić pastę z kurkumy?

Pół filiżanki kurkumy w proszku zmieszaj z płaską łyżką pieprzu, kardamonem, imbirem, cynamonem (opcjonalnie). Dodaj ok 4-5 łyżek wody i dokładnie połącz składniki. Postaw na słabym ogniu i podgrzewaj ok 5 minut ciągle mieszając. Pod koniec dodaj 3-4 łyżki oleju kokosowego w stanie stałym, wymieszaj i zdejmij z ognia. Przelej do zamykanego szklanego słoiczka i przechowuj w lodówce przez 2-3 tygodnie. Jeśli chcesz przechowywać dłużej możesz dodać szczyptę soli himalajskiej.
Do przygotowania złotego latte używaj czubatej łyżeczki pasty na 200-250 ml mleka. |Nie zapomnij o dodaniu miodu lub  innego słodkiego syropu, gdyż nasza pasta z kurkumy nie jest słodka!

Pijcie regularnie i korzystajcie z cudownych mocy kurkumy złotego mleka!
Na zdrowie!

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2021

Polecane

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixelpixel