Rodzi się tak wiele pytań dotyczących daktyli. W tym artykule dowiecie się, czy daktyle są zdrowe, dlaczego są chlebem życia i dlaczego warto sięgać po te egzotyczne owoce. Dodatkowo znajdziesz tu smaczny przepis na zdrową przystawkę i słynne kulki mocy. Zapraszamy do lektury.
Soja znana jest przede wszystkim jako substytut białka zwierzęcego i składnik sosu sojowego, jednak oprócz osób będących na dietach bezmiesnych czy eliminacyjnych niewielu z nas wie, że soja jest dodatkiem do ogromnej ilości produktów spożywczych. Warto poznać jej właściwości i spróbować włączyć produkty sojowe do swojej diety.
Dziwadło, Trupi kwiat, Shirataki, Riviera tyle nazw określających jedną wyjątkową roślinę – Konjac, która posiada w sobie wiele cennych właściwości wykorzystywanych w kuchni, kosmetyce oraz w medycynie.
Zdrowe wino? Nie ma problemu - na naszym blogu dowiesz się o tym jakie wino jest zdrowe.
Młody jęczmień to zielona moc natury i pełnia zdrowia. We wpisie na blogu dowiesz się o jego zbawiennych właściwościach.
Na świecie istnieje kilkanaście rodzajów soli, jedną z nich jest sól czarna, która pochodzi z Indii. Kala Namak, Sulemani Namak, czarna sól himalajska – pod takimi nazwami można spotkać tą przyprawę o bardzo charakterystycznym zapachu.
Afrodyzjak, przeciwutleniacz, wspomagacz odchudzania - a to wszystko w niepozornej wanilii.
Witamina C - jedna z witamin, która nie tylko jest najbardziej znana, ale też najbardziej pożądana w nazym organizmie. W tym wpisie doweicie się wszytskiego o witaminie C.
Cynamon cejloński to pyszna przyprawa, która obowiązkowa powinna znaleźć się w Twojej kuchni i nie tylko!
Poznaj moc masła kakaowego, które doskonale nawilża, chroni skórę, a nawet odżywia włosy! Z naszego wpisu na blogu dowiesz się więcej.
Wśród wielu roślin, które realnie poprawią stan zdrowia czarnuszka siewna jest jedną z najlepszych, choć jeszcze niedocenianych. Na blogu pokazujemy jej właściwości.
Brazylijskie czy nerkowce? A może włoskie? Każdy rodzaj orzechów dostarczy nam mnóstwo wartości odżywczych.
Suszone liście moringa należą do superfoods - to bogate źródło wielu witamin, aminokwasów, przeciwutleniaczy i minerałów. Sprawdź, dlaczego warto ją jeść i w jaki sposób to robić.
Czy też należysz do osób, które już dawno odstawiły masło orzechowe z obawy przed dodatkowymi kilogramami? Choć masło orzechowe jest kaloryczne, to trzeba pamiętać, że w parze z kalorycznością idą cenne składniki odżywcze. A co najważniejsze masło orzechowe mimo swej kaloryczności nie tuczy. Trzeba tylko wiedzieć jakie masło wybrać, jak je jeść i kiedy najlepiej to robić.
Choć tapioka to dla nas tropikalny produkt, to na szczęście można go z łatwością stosować w polskiej kuchni i łączyć ze znanymi składnikami. Tapioka jest lekkostrawna, hipoalergiczna i nie zawiera glutenu. Zastąpi nam zwykłą mąkę pszenną, a dzięki temu, że jest neutralna w smaku, nie zmieni smaku i zapachu przygotowanych z niej potraw. Nie każdy wie ile pysznych potraw i deserów można z niej przygotować. W tym wpisie znajdziecie m.in. przepis na pyszną Bubble Tea.
Olej kokosowy wykorzystasz w kuchni, dbaniu o zdrowie pielęgnacji ciała. Jak na Ciebie wpływnie jego regularne stosowanie? Więcej przeczytasz na naszym blogu. Zapraszamy!
Poznaj 5 najważniejszych korzyści z przyjmowania czystka. Zapraszamy do lektury!
Poznaj właściwości tej magicznej rośliny!