Blog

PRZEPISY: Batony mocy i zdrowe przekąski nie tylko dla najmłodszych
Drugie śniadanie jest równie ważne jak pierwsze - dodaje energii, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mózgu i zwiększa naszą wydajność. Nie zapominaj dawać dziecku zdrowych przekąsek do szkoły, zadbaj o to, by zawsze mieć ze sobą coś zdrowego do przekąszenia. Proponujemy zrobiebnie takich przekąsek samodzielnie - to proste i wcale nie czasochłonne - wystarczy kakao, ulubione bakalie, płatki i batonymocy gotowe! Spróbuj jakie to smaczne!
Czytaj więcej
PRZEPISY: 22.08 Światowy Dzień Mleka Roślinnego
Mleko roślinne staje się coraz bardziej popularne na świecie. Ludzie zaczynają odżywiać się zdrowo, szukają smacznych i zdrowych zamienników tradycyjnego nabiału. Doskonałym rozwiązaniem są napoje roślinne, które z łatwością można przygotować w domu. Wystarczy tylko dobry blender - najlepiej kielichowy i składniki odpowiadające rodzajowi mleka roślinnego, które chcemy uzyskać. Zaprszamy do przepisów.
Czytaj więcej
PORADY: 8 kroków do zdrowego odżywiania - dla dzieci i dorosłych

Chcesz wpowadzić zdrowe zasady żywienia do swojego domu? Wiesz, że to ważne,by Twoja rodzina odżywiała się zdrowo, ale obawiasz się, że nie zaakceptują zmian? Co zrobić, by zdrowe posiłki były zarazem smaczne? Przeczytaj nasze porady, jak w 8 krokach wprowadzić zasady zdrowego żywienia w swoim domu i nie zwariować:)

Czytaj więcej
LEKSYKON PRZYPRAW: Cynamon - aromatyczne bogactwo przeciwutleniaczy
Cynamon, mimo, iż pochodzi z daleka na dobre zakorzenił się w naszej kulturze. Kojarzy się z zapachem świąt i smakiem pierniczków. Jest dodatkiem do wielu potraw, w tym mięs, a także napojów - któż oprze się pachnącej kawie z cynamonem? Czy wiesz, że cynamon to także jedno z najbogatszych źródeł przeciutleniaczy? Przeczytaj, co jeszcze dobrego cynamon może zrobić dla Ciebie.
Czytaj więcej
LEKSYKON PRZYPRAW: Curry - przyprawa i danie w jednym
Jedna z najpopularniejszych przypraw świata - Curry to dodatek do różnego rodzaju dań. Jednocześnie to nazwa potrawki z warzyw, mięsa lub ryb otoczona gęstym, pikantnym sosem. Mieszanka występuje w postaci przyprawy i pasty. Wystarczy tylko szczypta, aby nadać potrawie przepiękny, żółty kolor.
Czytaj więcej
DIY: Zrób sobie ekologiczną pastę do zębów bez fluoru
Sklepowe środki do czyszczenia jamy ustnej zawierają oprócz fluoru wiele drażniących i niezdrowych dla naszego organizmu składników. Do tego pakowane są w zaśmiecające nasze środowisko opakowania. Jeśli chesz, możesz zrobić samodzielnie w domu swoją własną pastę do zębów, która doskonale czyści i jest całkowicie nieszkodliwa. W tym wpisie znajdziesz też przepis na jadalną pastę do zębów dla dzieci.
Czytaj więcej
PRODUKT TYGODNIA: Matcha - niekwestionowana królowa herbat
Matcha to niekwestionowana królowa herbat. Ma postać drobnozmielonego proszku - przybiera formę zielonego pudru. Jest doskonała do picia jako tradycyjna herbata lub w formie specjalnie przygotowywanego latte. Jest wykorzystywana  jako dodatek do potraw, którym nadaje charakterystyczny aromat i piękny zielony kolor. To najzdrowsza herbata na świecie - jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy i katechin. Przeczytaj, co dobrego może zdziałać ten niepozorny proszek.
Czytaj więcej
LEKSYKON PRZYPRAW: Cebula - warzywo, przyprawa i lek
Cebulę zna każdy znas, choć nie każdy darzy ją sympatią - ma ostry intensywny smak i aromat, który doprowadza do łez nawet najtwardszych zawodników. Dodawana jest do potraw jako warzywo, ale również często używana jako przyprawa - mielona, w formie płatków czy prażona cebulka idealnie pokreśla wyrazistość potraw. Poznajcie jej zalety, bo jest ich wiele.
Czytaj więcej
PRZEPISY: Uff... jak gorąco!
Upalne dni zagoszczą z nami przez okres letni. Dla jednych jest to upragniona pora roku, dla innych słowo 'upał' nie jest mile widziane. Jak pomóc sobie w te gorące dni? Na ratunek pędzą do nas zimne napoje!
Czytaj więcej
PRZEPISY: Pyszny i chrupiący - zdrowe przepisy na chleb
Chleb nasz powszedni zmienił oblicze - mamy do wyboru mnóstwo rodzajów pieczywa dostępnego od ręki. Najlepszy jednak jest ten upieczony samodzielnie, który wypełnia dom zapachem i zbliża do siebie domowników. Zielonaesencja.pl przygotowała dla Was 2 proste i sprawdzone przepisy na chleb.
Czytaj więcej
LEKSYKON PRZYPRAW: Bazylia - królowa ziół
Znana na całym świecie, aromatyczna i soczyście zielona - Bazylia to zioło, które wykorzystywane jest szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej. Roślina jest podstawowym składnikiem słynnego sosu pesto, a także służy, jako dodatek do dań z udziałem pomidorów. Zastosowanie bazylii jest bardzo szerokie, tak jak ilość jej odmian.
Czytaj więcej
LEKSYKON PRZYPRAW: Asafetyda - orientalna kuzynka czosnku
Asafetyda to rozpowszechniona przyprawa szczególnie w Indiach i na dalekim wschodzie. U nas dopiero zaczyna osiągać popularność, a to dzięki jej wyrazistemu aromatowi przypominającemu zapach cebuli czy czosnku. Swiednia zarówno do dań mięsnych jak i warzywnych czy strączkowych.
Czytaj więcej
PORADY: 27 czerwca - Dzień Walki z Cukrzycą
Jak żyć z cukrzycą? To pytanie zadaje sobie nie jedna osoba dowiadująca się o chorobie. Specjaliści tej dziedziny cały czas apelują do nas, aby dbać o swoje zdrowie. A co robić, jak już jesteś chory? Zapraszamy do artykułu.
Czytaj więcej
PRODUKT TYGODNIA: Drzewo życia i jego owoce - daktyle
Rodzi się tak wiele pytań dotyczących daktyli. W tym artykule dowiecie się, czy daktyle są zdrowe, dlaczego są chlebem życia i dlaczego warto sięgać po te egzotyczne owoce. Dodatkowo znajdziesz tu smaczny przepis na zdrową przystawkę i słynne kulki mocy. Zapraszamy do lektury.
Czytaj więcej
DIY: Przepis na naturalny samoopalacz z Filtrem UV
Jak zrobić domowy samoopalacz do ciała o działaniu brązującym? Jakie naturalne filtry przeciwsłoneczne znajdziemy w olejach i masłach pochodzenia roślinnego? Przeczytaj ten wpis i poznaj przepis na wegański kosmetyk do opalania z oleju marchewkowego i masła kakaowego, który jest doskonałą alternatywą dla sklepowych kosmetyków brązujących i można przygotować go w domu.
Czytaj więcej
  • 1
  • 2
  • Następna strona
pixelpixel