Poznaj przepis na pączki wyśmienite, jak u Magdy Gessler, które zawsze się udają!

Jeszcze nie tak dawno mogliśmy cieszyć się pysznymi pączkami za niecałe 2 złote. Obecnie ceny czasami przekraczają… granicę dobrego smaku ;), a pączki w popularnych sklepach, jak Lidl, czy Biedronka nie zawsze zachwycają swoim składem lub jakością, jakich byśmy oczekiwali, pozwalając sobie raz w roku na tłuste szaleństwo. Jeśli nie chcesz wydać kroci na pączki dla całej rodziny, a chcesz się cieszyć smakiem pączków, jak u Magdy Gessler to skorzystaj z przepisów od Zielonej Esencji! Stawiamy na tradycję i wysoką jakość oraz gwarancję, że się uda i będzie smakowało!
Przepis na tradycyjne, różane pączki
Ten przepis to prawdziwa rozkosz dla podniebienia! Jeśli w ten wyjątkowy dzień, jakim jest Tłusty Czwartek możesz pozwolić sobie na odrobinę hedonizmu, koniecznie wypróbuj tę propozycję! Pączki są puszyste i rozpływają się w ustach. Wypełnione po brzegi różaną mgiełką i okraszone prawdziwą, jadalną różą sprawią, że przeniesiesz się do letniego ogrodu, a Twoje zmysły oszaleją! I mimo, że nie są to pączki od Magdy Gessler to smakują równie rewelacyjnie! Jest to sprawdzony przez nas przepis, którym podzieliła się z nami nieoceniona Pani Bożena, twórczyni fantazyjnych i doskonałych wypieków i dań z tradycją, ze swojego domu! Oryginalny wpis oraz profil tej wybitnej autorki znajdziesz tutaj - smakizmojegodomu.


Składniki:
- 500g mąki pszennej typu 550
- 100g masła
- 50g świeżych drożdży lub około 15g drożdży suszonych Green Essence
- 50g cukru
- 250ml mleka
- 6 żółtek
- 16g cukru waniliowego Green Essence
- 2 łyżki spirytusu*
- szczypta soli Green Essence
- słoik konfitury różanej
- 1,5 litra oleju rzepakowego
- skórka pomarańczowa kandyzowana Green Essence
- jadalne płatki róż Green Essence
- 200g cukru pudru
- gorąca woda
* Jeżeli chcesz zrobić pączki dla dzieci i nie chcesz używać spirytusu, można go zastąpić octem lub sokiem z cytryny.
Wykonanie:
Roztapiamy masło i studzimy. Mąkę przesiewamy. Przygotowujemy zaczyn (jeśli używamy świeżych drożdży). Lekko ciepłe mleko mieszamy z łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 2 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 15 minut). Żółtka z resztą cukru oraz cukrem waniliowym ubijamy na jasną, puszystą masę. Resztę mąki wsypujemy do dużej miski. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i masę jajeczną, sól, roztopione masło i wyrabiamy ciasto około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Pod koniec dodajemy spirytus i dalej wyrabiamy. Ciasto może być dość klejące, ale zmieni się po wyrośnięciu (nie dodajemy więcej mąki). Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 60 minut, do podwojenia objętości. Olej wlewamy do dużego, szerokiego garnka i podgrzewamy na małym ogniu do 170 stopni. Oleju powinno być na tyle, aby pączki w nim swobodnie pływały. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany mąką blat i ponownie zarabiamy. Dzielimy na dwie równe części (ok. 50-55g). Formujemy kulkę i spłaszczamy. W środek wkładamy łyżkę różanej mgiełki (konfitury z płatków róż) i zlepiamy brzegi, jak w pierogach, a następnie formujemy kulę i spłaszczamy dłonią. Uformowane pączki wykładamy na papierze do pieczenia i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut. Kiedy olej osiągnie temperaturę 170 stopni, wkładamy pączki górną stroną w dół. Przykrywamy pokrywką i smażymy z każdej strony 2 minuty. Na pączkach powinna pojawić się biała obwódka, która świadczy o lekkości i puszystości pączka. Usmażone pączki wykładamy za pomocą wykałaczki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Robimy lukier. Cukier puder ucieramy z wodą, w takiej ilości, aby lukier mógł spłynąć z pączka. Jeszcze letnie pączki zanurzamy w lukrze i posypujemy skórką pomarańczową, kandyzowaną oraz płatkami róży. Smacznego!


Przepis na keto pączki bez cukru z serkiem mascarpone
Ten przepis to prawdziwy cud na Tłusty Czwartek! Bez cukru i węglowodanów – bez wyrzutów sumienia! To doskonała propozycja dla osób będących na diecie ketogenicznej, low carb, bezcukrowej, a także dla tych, którzy dbają o swoje zdrowie i linie! Dzięki obniżonej zawartości kalorii pączki nie będą odstępstwem od diety, a Ty będziesz cieszyć się doskonałym smakiem. Poczuj się, jak pączek w maśle i spróbuj tej propozycji pączków bez spirytusu, drożdży, a co najważniejsze – bez węgli, cukrów i zbędnych kalorii!


Składniki:
- 500g serka mascarpone
- 100g babki jajowatej Green Essence
- 7 jajek
- 5 łyżek erytrytolu Green Essence
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Green Essence
- 200g erytrytolu w pudrze Green Essence
- 100g gorzkiej czekolady bez cukru
- 4-5 łyżek masła
Wykonanie:
Jajka ubijamy, dodajemy mascarpone. Mieszamy do momentu połączenia się serka z jajkami, po czym wsypujemy proszek do pieczenia, erytrytol i babkę jajowatą. Mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Odstawiamy na 20 minut, aby ciasto zrobiło się gęste. Z ciasta formujemy 10-12 kulek. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy uformowane kulki. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni i pieczemy 15 minut z termoobiegiem, po czym zmniejszamy temperaturę do 160 stopni, przełączamy na tryb góra-dół i pieczemy kolejne 15-20 minut, obserwując by pączki nie przypiekły się za mocno. Kiedy pączki są zarumienione na złoto wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie robimy lukier i polewę. Do erytrytolu w pudrze dodajemy gorącą wodę, w takiej ilości, aby lukier spływał po pączkach. Czekoladę i masło umieszczamy w miseczce, nad garnkiem z gorącą wodą i mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Lukier wylewamy na pączki, a kiedy zastygnie, robimy mazy polewą czekoladową.
Przepis na lekkostrawne pączki low fodmap
Coraz więcej osób zmaga się z uczuciem napiętego brzucha, wzdęciami i innymi problemami trawiennymi. Mąka 2ab jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnej mąki pszennej. Z jej wykorzystaniem możemy przygotować przepyszne pączki, które nie odbiegają smakiem od tych tradycyjnych. Twoi bliscy nie odczują różnicy w smaku, za to odczują w samopoczuciu ich brzuchów po zjedzeniu tych doskonałości!


Składniki:
- 500g mąki 2ab Green Essence
- 300ml napoju kokosowego
- 30-50g erytrytolu Green Essence (lub innego słodzika)
- 50ml oleju kokosowego Green Essence
- 14g suchych drożdży Green Essence
- szczypta soli Green Essence
- 70g erytrytolu w pudrze Green Essence
- mgiełka różana - konfitura z róży
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z drożdżami, erytrytolem i solą. Napój kokosowy podgrzewamy (ma być ciepły, nie gorący) i dodajemy do suchych składników razem z rozpuszczonym olej kokosowym, po czym wyrabiamy ciasto (około 15-20 minut). Ciasto powinno być dobrze wyrobione – elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Formujemy kulki (około 15 sztuk), nadziewamy połową łyżki różanej mgiełki, sklejamy rogi jak pierogi i znów formujemy kulki. Uformowane pączki wykładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na pół godziny, do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 175 stopni z termoobiegiem i pieczemy około 15-20 minut, aż pączki się zarumienią na złoto. Gotowe pączki posypujemy erytrytolem w pudrze.


Właśnie otrzymałeś/aś trzy doskonałe przepisy na pączki! Niezależnie, który z nich wybierzesz Twoje kubki smakowe oszaleją! Jednak uważaj – jeśli zastanawiałeś/aś się kiedyś dlaczego pączki pękają podczas smażenia to nie jest to kwestia przepisu, a niedokładne zwinięcie lub zaciśnięcie ciasta z nadzieniem, a niekiedy zbyt luźna konsystencja nadzienia. Niektórzy twierdzą, że pączków nie należy nadziewać surowych, a dopiero po ich usmażeniu (w naszych przepisach nadzianie ich surowych nie wpłynęło na pękanie pączków podczas smażenia, jednak decyzję pozostawiamy Tobie).
Dodatkowo warto pamiętać o tym, by:
- składniki były w temperaturze pokojowej
- pączki miały dużo miejsca, by nie sklejały się w oleju
- nie używać nadmiernej ilości cukru, gdyż może wpłynąć na nieatrakcyjny wygląd pączków (cukier pali się podczas smażenia).
Życzymy udanego Tłustego (lub nie - wedle uznania ;)) Czwartku!
Autorem zdjęć pączków z różą jest bloger Łukasz:
Polecane

Błonnik naturalny 1 kg - babka jajowata łuska + babka płesznik Suplement Diety

Olej kokosowy nierafinowany Extra Virgin 900 ml - tłoczony na zimno

Babka Jajowata łuska 250 g - naturalny błonnik

Erytrytol erytrol 1 kg zdrowy słodzik dla diabetyków i cukrzyków

Babka Jajowata łuska 500 g - naturalny błonnik

Babka Jajowata łuska 1 kg - naturalny błonnik

Cukier z prawdziwą wanilią BIO 20 g - aromatyczny cukier waniliowy AMYLON

Drożdże piekarskie suszone instant 100 g - do pieczenia

Drożdże suszone instant włoskie Lievito 100 g - Caputo - piekarskie

Sól himalajska czarna drobna - Kala Namak 1 kg - drobnomielona

Olej kokosowy nierafinowany Extra Virgin + Smalec z Gęsi - zdrowe tłuszcze KETO ZESTAW

Olej kokosowy nierafinowany Extra Virgin 3x 900 ml - tłoczony na zimno KETO ZESTAW

Ksylitol Xylitol 1 kg - naturalny słodzik dla diabetyków

Masło klarowane Ghee Naturalne - tłuszcz Keto 520 ml - Palce Lizać

Masło klarowane Ghee Naturalne - tłuszcz Keto 810 ml - Palce Lizać

Drożdże piekarskie suszone instant 200 g - do pieczenia

Olej z zarodków rzepaku uniwersalny - tłoczony na zimno 500 ml - Olandia - Olej Rzepakowy

Olej z zarodków rzepaku do smażenia - tłoczony na zimno 500 ml - Olandia - Olej Rzepakowy

Olej z zarodków rzepaku do smażenia EKO - tłoczony na zimno 500 ml - Olandia - Olej Rzepakowy

Olej z zarodków rzepaku o smaku masła EKO - tłoczony na zimno 500 ml - Olandia - Olej Rzepakowy

Erytrytol erytrol 2 kg zdrowy słodzik dla diabetyków i cukrzyków ZESTAW

Olej kokosowy nierafinowany Extra Virgin 2x 900 ml - tłoczony na zimno ZESTAW

Olej kokosowy Extra Virgin Ekologiczny BIO - tłoczony na zimno 240 ml - Olandia

Olej kokosowy bezzapachowy rafinowany 200 ml tłuszcz Keto - Krukam

Olej kokosowy Extra Virgin nierafinowany 200 ml tłuszcz Keto - Krukam

Sól himalajska różowa niejodowana 1 kg - DROBNA bez antyzbrylaczy

Mleko kokosowe w proszku 250 g mleczko napój kokosowy instant

Błonnik bambusowy 500 g mąka bambusowa BF100 + Erytrytol 1 kg - KETO Zestaw

Proszek do pieczenia 100 g - dodatek do wypieków ciast tortów ciasteczek

Skórka pomarańczowa kandyzowana 250 g dodatek do ciast deserów

Skórka pomarańczowa kandyzowana 500 g dodatek do ciast deserów

BeKeto Fat Expert Powder 300 g Keto MCT C8 Ghee Olej Kokosowy - suplement diety

Mąka 2ab z pradawnej pszenicy 500 g lekka Low FODMAP - pradawna pszenica

Mąka 2ab z pradawnej pszenicy 1 kg lekka Low FODMAP - pradawna pszenica

Skórka pomarańczowa kandyzowana 250 g + Mak niebieski mielony parzony 500 g

Skórka pomarańczowa kandyzowana 250 g + Mak biały mielony parzony 500 g

Skórka pomarańczowa 250 g Drożdże suszone 100 g Konfitura z płatków róży 240 g - Zestaw na PĄCZKI

Zestaw kokosowy Mąka kokosowa 1 kg + Olej kokosowy Extra Virgin 900 ml + Mleko kokosowe w proszku 250 g

Olej kokosowy Extra Virgin BIO 900 ml - Ekologiczny nierafinowany tłoczony na zimno

Zestaw KETO - Olej kokosowy Extra Virgin 900 ml + Pasta orzechowa Smooth 900 g

Erytrytol + Stewia kryształki 500 g erytrol stevia - zdrowy słodzik

Erytrytol słodzik BIO 500 g Ekologiczny erytrol naturalny

Erytrytol słodzik BIO 1 kg Ekologiczny erytrol naturalny - Zestaw 2x 500 g

Babka Jajowata łuska mielona 500 g

Drożdże piekarskie suszone instant 500 g - do pieczenia

Mak mielony parzony niebieski biały + skórka pomarańczowa kandyzowana - Zestaw

Skórka pomarańczowa kandyzowana 100 g dodatek do ciast deserów

Cukier z wanilią Premium 12 g Delecta

Syrop z kwiatów - płatki róży, lawenda i kwiat czarnego bzu Eterno 200 ml
