PRZEPISY: Pączki inaczej czyli TŁUSTY CZWARTEK i zdrowa wersja pączków

2022-02-15
Tłusty czwartek to dla wielu osób ostatni moment, by pofolgować sobie z bezkarnym jedzeniem słodkości. Potem przychodzi post i wiosenne odchudzanie - diety, ćwiczenia i cięzka harówka. Ale jeszcze tego jednego dnia w Tłusty Czwartek któż może oprzeć się smakowitym krągłym pączusiom, chrupiącym faworkom i innym przysmakom prosto z cukierni? Mało kto. Jeśli jednak przykładasz wagę do tego, co jeszcz również od święta mamy dla Ciebie prosty przepis na zdrowszą wersję pączków. Zobacz, zrobienie ich w domu jest prostsze niż myślisz! A znikają w okamgnieniu!

Pączki to jedne z najpopularniejszych słodkich wypieków w naszym kraju. Jemy je nie tylko w Tłusty Czwartek. Chyba nie ma szanującej się piekarni, która nie miałaby w swojej ofercie chociaż 2 rodzajów pączków.

Ale, ale... tradycyjne pączki to BOMBA kaloryczna! Do tego często smażone są we fryturze czy na smalcu i polane ogromną ilością lukru - w zasadzie samym cukrem!

O ile raz do roku można pozwolić sobie na kupnego pączka, na co dzień lepiej ograniczać ich spożycie.

Jeśli jednak nie możecie się oprzeć pokusie wypróbujcie przepis na Zdrowe Pączki bez pieczenia.

Mają o wiele mniej kalorii i zero białego cukru, a smakują... przepysznie!

Takie pączki inaczej nie dość, że są pyszne, to z pewnością nie będą przyczyną wyrzutów sumienia! Ksylitol i minimalna ilość tłuszczu to ich sekret. Spróbujcie zrobić je w domu, a przekonacie się, że będą pozycją obowiązkową nie tylko na Tłusty Czwartek!

Składniki:

  • 650 g mąki orkiszowej
  • 1 kostka masła rozpuszczonego i ostudzonego
  • 2 opakowania drożdży suchych instant (14 g)
  • 4 jaja + 1 żółtko
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • 200 ml letniego mleka
  • pół łyżeczki soli
  • dodatkowo: ulubiony dżem, najlepiej bez cukru!:)

Sposób przygotowania:


1.    Mąkę orkiszową przesypujemy do dużej miski i robimy dziurę w środku. Wsypujemy do niej drożdże, ksylitol, 4 łyżki mleka i delikatnie mieszamy. Zakrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na ok. 10 min.

2.    Dodajemy sól, ksylitol wedle uznania, resztę mleka i zagniatamy ręcznie ciasto. Następnie dodajemy żółtko i po jednym jajku cały czas wyrabiając. Dolewamy stopniowo roztopione masło i zagniatamy do powstania jednolitego elastycznego ciasta. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 godz.).

3.    Na oprószony mąką blat wykładamy ciasto, lekko zagniatamy i dzielimy na 4 kawałki. Jeden zostawiamy i rozwałkujemy do grubości ok 1 cm. resztę chowamy z powrotem pod ściereczkę.

4.    Zwykłą szklanką wykrawamy kółka tak jak do pierogów (okrawki dodajemy do reszty ciasta na później).

5.    Rozpłaszczamy placka palcami i nakładamy po pół łyżeczki  dżemu na środek. Zalepiamy, formujemy kuleczkę i wkładamy do papilotki. przykrywamy ściereczką na 15 min do podrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 20 min.

drożdże suszone instant do pieczenia Green Essence
maka orkiszowa biała 1 kg Green Essence
Pokaż więcej wpisów z Luty 2022

Polecane

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixelpixelpixel