Blog

DIY: Zrób sobie ekologiczną pastę do zębów bez fluoru
Sklepowe środki do czyszczenia jamy ustnej zawierają oprócz fluoru wiele drażniących i niezdrowych dla naszego organizmu składników. Do tego pakowane są w zaśmiecające nasze środowisko opakowania. Jeśli chesz, możesz zrobić samodzielnie w domu swoją własną pastę do zębów, która doskonale czyści i jest całkowicie nieszkodliwa. W tym wpisie znajdziesz też przepis na jadalną pastę do zębów dla dzieci.
Czytaj więcej
LEKSYKON PRZYPRAW: Cebula - warzywo, przyprawa i lek
Cebulę zna każdy znas, choć nie każdy darzy ją sympatią - ma ostry intensywny smak i aromat, który doprowadza do łez nawet najtwardszych zawodników. Dodawana jest do potraw jako warzywo, ale również często używana jako przyprawa - mielona, w formie płatków czy prażona cebulka idealnie pokreśla wyrazistość potraw. Poznajcie jej zalety, bo jest ich wiele.
Czytaj więcej
PRZEPISY: Uff... jak gorąco!
Upalne dni zagoszczą z nami przez okres letni. Dla jednych jest to upragniona pora roku, dla innych słowo 'upał' nie jest mile widziane. Jak pomóc sobie w te gorące dni? Na ratunek pędzą do nas zimne napoje!
Czytaj więcej
PRZEPISY: Pyszny i chrupiący - zdrowe przepisy na chleb
Chleb nasz powszedni zmienił oblicze - mamy do wyboru mnóstwo rodzajów pieczywa dostępnego od ręki. Najlepszy jednak jest ten upieczony samodzielnie, który wypełnia dom zapachem i zbliża do siebie domowników. Zielonaesencja.pl przygotowała dla Was 2 proste i sprawdzone przepisy na chleb.
Czytaj więcej
LEKSYKON PRZYPRAW: Bazylia - królowa ziół
Znana na całym świecie, aromatyczna i soczyście zielona - Bazylia to zioło, które wykorzystywane jest szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej. Roślina jest podstawowym składnikiem słynnego sosu pesto, a także służy, jako dodatek do dań z udziałem pomidorów. Zastosowanie bazylii jest bardzo szerokie, tak jak ilość jej odmian.
Czytaj więcej
LEKSYKON PRZYPRAW: Asafetyda - orientalna kuzynka czosnku
Asafetyda to rozpowszechniona przyprawa szczególnie w Indiach i na dalekim wschodzie. U nas dopiero zaczyna osiągać popularność, a to dzięki jej wyrazistemu aromatowi przypominającemu zapach cebuli czy czosnku. Swiednia zarówno do dań mięsnych jak i warzywnych czy strączkowych.
Czytaj więcej
PORADY: 27 czerwca - Dzień Walki z Cukrzycą
Jak żyć z cukrzycą? To pytanie zadaje sobie nie jedna osoba dowiadująca się o chorobie. Specjaliści tej dziedziny cały czas apelują do nas, aby dbać o swoje zdrowie. A co robić, jak już jesteś chory? Zapraszamy do artykułu.
Czytaj więcej
PRODUKT TYGODNIA: Drzewo życia i jego owoce - daktyle
Rodzi się tak wiele pytań dotyczących daktyli. W tym artykule dowiecie się, czy daktyle są zdrowe, dlaczego są chlebem życia i dlaczego warto sięgać po te egzotyczne owoce. Dodatkowo znajdziesz tu smaczny przepis na zdrową przystawkę i słynne kulki mocy. Zapraszamy do lektury.
Czytaj więcej
DIY: Przepis na naturalny samoopalacz z Filtrem UV
Jak zrobić domowy samoopalacz do ciała o działaniu brązującym? Jakie naturalne filtry przeciwsłoneczne znajdziemy w olejach i masłach pochodzenia roślinnego? Przeczytaj ten wpis i poznaj przepis na wegański kosmetyk do opalania z oleju marchewkowego i masła kakaowego, który jest doskonałą alternatywą dla sklepowych kosmetyków brązujących i można przygotować go w domu.
Czytaj więcej
pixelpixel