Blog

LEKSYKON PRZYPRAW: Bazylia - królowa ziół
Znana na całym świecie, aromatyczna i soczyście zielona - Bazylia to zioło, które wykorzystywane jest szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej. Roślina jest podstawowym składnikiem słynnego sosu pesto, a także służy, jako dodatek do dań z udziałem pomidorów. Zastosowanie bazylii jest bardzo szerokie, tak jak ilość jej odmian.
Czytaj więcej
LEKSYKON PRZYPRAW: Asafetyda - orientalna kuzynka czosnku
Asafetyda to rozpowszechniona przyprawa szczególnie w Indiach i na dalekim wschodzie. U nas dopiero zaczyna osiągać popularność, a to dzięki jej wyrazistemu aromatowi przypominającemu zapach cebuli czy czosnku. Swiednia zarówno do dań mięsnych jak i warzywnych czy strączkowych.
Czytaj więcej
PORADY: 27 czerwca - Dzień Walki z Cukrzycą
Jak żyć z cukrzycą? To pytanie zadaje sobie nie jedna osoba dowiadująca się o chorobie. Specjaliści tej dziedziny cały czas apelują do nas, aby dbać o swoje zdrowie. A co robić, jak już jesteś chory? Zapraszamy do artykułu.
Czytaj więcej
PRODUKT TYGODNIA: Drzewo życia i jego owoce - daktyle
Rodzi się tak wiele pytań dotyczących daktyli. W tym artykule dowiecie się, czy daktyle są zdrowe, dlaczego są chlebem życia i dlaczego warto sięgać po te egzotyczne owoce. Dodatkowo znajdziesz tu smaczny przepis na zdrową przystawkę i słynne kulki mocy. Zapraszamy do lektury.
Czytaj więcej
DIY: Przepis na naturalny samoopalacz z Filtrem UV
Jak zrobić domowy samoopalacz do ciała o działaniu brązującym? Jakie naturalne filtry przeciwsłoneczne znajdziemy w olejach i masłach pochodzenia roślinnego? Przeczytaj ten wpis i poznaj przepis na wegański kosmetyk do opalania z oleju marchewkowego i masła kakaowego, który jest doskonałą alternatywą dla sklepowych kosmetyków brązujących i można przygotować go w domu.
Czytaj więcej
PORADY: Dlaczego warto się zdrowo odżywiać?
W dobie fastfoodów, przetworzonych produktów naszpikowanych konserwantami zapychamy nasz żołądek byle czym. Naukowcy ostrzegają, że w słabym jakościowo pożywieniu znajduje się szereg dodatków nazywanych przez nich wprost trucizną. Jedna z nich to glutaminian.
Czytaj więcej
pixelpixelpixel